ΘΕΡΜΙΔΕΣ: ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΟΥΝ;





5.3.2019



Είναι κλασικό φαινόμενο να με ρωτάνε αν μπορούν να καταναλώσουν μια μπάρα ή ένα κρουασανάκι ή ένα μπισκότο αφού έχει μόνο 80-100 θερμίδες. Στόχος αυτού του άρθρου είναι να καταλάβετε ότι το νόημα στη δίαιτα διατροφής δεν είναι το να μάθουμε να μετράμε τις θερμίδες αλλά το να φτιάξουμε ένα τρόπο ζωής υγιεινό και κυρίως θρεπτικό.





Για παράδειγμα αν υπάρχουν δύο προϊόντα με την ίδια ποσότητα θερμίδων αλλά όχι την ίδια ποιότητα, είναι πιθανόν να μας παχύνει η κατανάλωση εκείνης της τροφής που έχει τις λιγότερες θερμίδες, αλλά της πιο κακής ποιότητας.


Ο οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει το κάθε φρούτο ή λαχανικό με το όνο μα που δίνουμε εμείς. Ούτε μπορεί να το ξεχωρίσει τη στιγμή που εκείνο θα φτάσει στο στομάχι μας και θα αρχίσει η διαδικασία της πέψης. Αυτό που σίγουρα μπορεί να «διαβάσει» είναι τα 3 βασικά θρεπτικά της διατροφής μας: τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες που έχουν θερμιδικό περιεχόμενο και μαζί τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που δεν αποδίδουν θερμίδες. Όλες οι τροφές λοιπόν, όπως και αν λέγονται και από όπου και αν προέρχονται, για τον οργανισμό μας «μεταφράζονται» σε αυτά τα 3 θρεπτικά συστατικά, άσχετα με την ονομασία τους, άσχετα με το αν καταναλώθηκαν πρωί ή βράδυ, μεμονωμένα ή όλες μαζί. Για εκείνον παραμένουν 3 βασικά θρεπτικά συστατικά.


Πρωτεΐνη: Οι θερμίδες που προέρχονται από πρωτεΐνες στον οργανισμό μας χρησιμοποιούν δύο φορές περισσότερη ενέργεια για να μεταβολιστούν από εκείνη που τελικά αποδίδουν, με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε σχεδόν τη μισή ποσότητα θερμίδων όταν τις καταναλώνουμε. Οι πρωτεΐνες βοηθούν επίσης στη μείωση της πείνας και μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι και πλήρεις. Όμως, η συνολική πρόσληψή τους μέσα στην διάρκεια της ημέρας πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο και δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη γιατί τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού τους επηρεάζουν τη νεφρική και ηπατική λειτουργία.


Λίπη: Οι θερμίδες που προέρχονται από τα λίπη είτε είναι καλά για την υγεία όπως τα φυτικά λίπη του ελαιολάδου, των ψαριών και των ξηρών καρπών, είτε είναι ζωικά λίπη όπως το βούτυρο, το λίπος του κρέατος και των κρεατοσκευασμάτων, του τυριού και των γαλακτοκομικών προϊόντων, στον οργανισμό θα μεταβολιστούν σε λίπος και θα αποθηκευτούν στον λιπώδη ιστό σχεδόν εξ ολοκλήρου. Ακόμα λοιπόν και τα καλά λιπαρά, ακριβώς επειδή είναι λιπαρά, αποθηκεύονται σαν λίπος στον οργανισμό μας, αυξάνοντας το βάρος.


Υδατάνθρακες: Οι θερμίδες που προέρχονται από «σύνθετους» υδατάνθρακες όπως το άμυλο της πατάτας, των ζυμαρικών και του ρυζιού, τα δημητριακά όλων των ειδών, τα άλευρα όλων των ειδών, η βρώμη, η σίκαλη, το κριθάρι, το σιτάρι και όλα τα παραπροϊόντα τους, όταν μεταβολίζονται από τον οργανισμό μας σε ένα μεγάλο ποσοστό αποθηκεύονται και αυτά σαν λίπος στον οργανισμό μας, αυξάνοντας το βάρος μας , ακόμα και αν η ποσότητά τους είναι μικρή.


Ζάχαρη: Οι θερμίδες που προέρχονται από τροφές που περιέχουν γλυκόζη και ζάχαρη, καίγονται αμέσως γιατί χρησιμοποιούνται σε κάθε κύτταρο του σώματος για να παράγουν την απαιτούμενη ενέργεια, αλλά αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες αναβολίζονται και αποθηκεύονται και αυτές σε λίπος στο συκώτι ή τον λιπώδη ιστό σχεδόν αυτούσιες.


Φρούτα: Οι θερμίδες που προέρχονται από τη φρουκτόζη που περιέχεται στα φρούτα και το μέλι μπορεί να αποδίδουν το ίδιο θερμιδικό ποσό με την ζάχαρη, αλλά η ποιότητα των θερμίδων αυτών είναι διαφορετική με αποτέλεσμα πολύ λιγότερο ποσοστό από αυτές να αποθηκεύεται τελικά σαν λίπος στον οργανισμό μας.


Στόχος μιας σωστής διατροφής είτε για καλή υγεία αλλά είτε και για απώλεια κιλών είναι ο σωστός συνδυασμός αλλά και η σωστή ποσότητα και ποιότητα των τροφίμων που χρησιμοποιούνται σε αυτό. Μια συμβουλή από έναν ειδικό θα σου λύσει τα χέρια.


Φιλιά,

Στελίνα