ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ





Σε καταστάσεις άγχους, στρες, προβληματικής περιόδου, ψυχολογικά – υπαρξιακά – συναισθηματικά προβλήματα και γενικά σε λόγους που σε ωθούν στην ανεξάντλητη λήψη τροφής ή σε παθολογικές καταστάσεις (γαστρεντερολογικά – καταπονημένο έντερο, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση), ή σε μεγάλα διαστήματα νηστείας / αφαγίας, όλα διορθώνονται αν έχεις σε πλήρη ισορροπία τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και του εντέρου!





Οι νευροδιαβιβαστές χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:


Σε αυτούς που αυξάνουν την όρεξη:

ενδορφίνες, νοραδρεναλίνη, νευροπεπτίδιο Υ

Σε αυτούς που μειώνουν την όρεξη:

χολεκυστονίνη, σεροτονίνη, κορτικοτροπίνη


Η σεροτονίνη είναι ο πιο σημαντικός νευροδιαβιβαστής που ελέγχει το αίσθημα του κορεσμού της πείνας. Επίσης, η σεροτονίνη επηρεάζει την ψυχική διάθεση, τη διάδοση άλγους, τον ύπνο.

Επίσης, υπάρχουν κάποιες τροφές που έχουν σεροτονίνη, όπως αβοκάντο, ανανά, ντομάτα, μπανάνα, δαμάσκηνα, αλλά είναι δύσκολο η ποσότητα να εισαχθεί με ασφάλεια στον εγκέφαλο.

Πώς παρασκευάζεται η σεροτονίνη: από την τρυπτοφάνη, βασικό αμινοξύ και από την παρουσία διαφόρων παραγόντων όπως βιταμίνες Β, μαγνήσιο, σίδηρο, χρώμιο βιταμίνη C.

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός τροφών από 3 κατηγορίες τροφίμων δημιουργούν τη σεροτονίνη:


ΑΜΙΝΟΞΕΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Μοσχάρι, πουλερικά, ψάρι Σγουρά λαχανικά Όλα τα φρούτα

Γάλα, γιαούρτι Σιτηρά, καλαμπόκι, βρώμη, Όλα τα λαχανικά

πατάτα, ρύζι, μπύρα, όσπρια

Καρύδια, όσπρια, πατάτα Κρέας, συκώτι, αυγό, γάλα


Ο συνδυασμός ενός τροφίμου από κάθε κατηγορία δημιουργεί ένα ισορροπημένο εγκέφαλο, έτοιμο να δώσει τα σωστά ερεθίσματα και την κατάλληλη διάθεση!


TIP για γυναίκες: Σε περιόδους έμμηνου ρύσης αλλά και εμμηνόπαυσης, οι νευροδιαβιβαστές ενδορφίνες βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το αίσθημα της πείνας και να μας ρίχνει τη διάθεση! Οι λύσεις σε τέτοιες καταστάσεις για να αυξηθεί η παραγωγή ενδορφινών είναι βαθιές ανάσες, άσκηση, χλιαρό ντους, αλλά και τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β, μαγνήσιο, βιταμίνη D, ασβέστιο, βιταμίνη C!