ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ, ΜΕΤΡΗΣΗ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ





Μέτρηση και αξιολόγηση κυτταρίτιδας… Κάντε μια μέτρηση για να δείτε το στάδιο κυτταρίτιδας και το βαθμό κατακράτησης που βρίσκεστε..





Η κυτταρίτιδα


Αποτελεί μία δυσλειτουργία της υποδερμίδας, δηλαδή του ιστού που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα και αποτελείται κυρίως από λίπος. Αποτελεί μία παθογένεια επί το πλείστον γυναικείας φύσεως από την οποία υποφέρουν σχεδόν το 80% των γυναικών. Προκαλείται από την αποσύνθεση της μικροκυκλοφορίας στον λιπώδη ιστό. Μία σειρά από διαδοχικά γεγονότα οδηγεί στον σχηματισμό της.


Στο Ι στάδιο: λόγω κατασκευής ή του τρόπου ζωής, χάνουν την ελαστικότητά τους, εμποδίζοντας έτσι την ροή του αίματος. Το αίμα λιμνάζει στα αγγεία τα οποία πλέον αδυνατούν να «θρέψουν» τους περιβάλλοντες ιστούς. Η μη φυσιολογική διαπερατότητα των αγγειακών τοιχωμάτων προκαλεί την συσσώρευση πλάσματος και την «λίμναση» υγρών στον ενδοκυττάριο χώρο.


Στο ΙΙ και ΙΙΙ στάδιο: Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε φλεγμονή των ιστών, μείωση της παροχής οξυγόνου, λίμνασμα των τοξινών ενώ το δέρμα γίνεται χλωμό και πλαδαρό. Σχηματίζονται στρογγυλά μικρο-οζίδια καλυμμένα από ίνες κολλαγόνου. Τα οζίδια και οι ίνες κολλαγόνου σχηματίζουν κατόπιν ένα σύμπλεγμα που εμποδίζει περαιτέρω τις μεταβολικές ανταλλαγές. Επομένως, ο υποκείμενος συνδετικός ιστός σκληραίνει και μειώνει την οξυγόνωση τω ιστών. Το δέρμα κατόπιν αποκτά την εμφάνιση «φλοιού πορτοκαλιού» ενώ στο άγγιγμα είναι ευαίσθητο και προκαλεί πόνο.


Στο ΙV στάδιο: (ίνωση) τα μικρο-οζίδια πολλαπλασιάζονται και σχηματίζουν μεγαλύτερους και ορατούς όζους. Αυτοί προκαλούν πόνο στο άγγιγμα και κάνουν το δέρμα να δείχνει ανομοιογενές. Αποτελεί μία μη-αναστρέψιμη κατάσταση όπου οι κολλαγόνες ίνες σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα όλο και πιο συμπαγές κολλημένο στην μυϊκή περιτονία. Η όψη «φλοιού πορτοκαλιού» είναι όλο και πιο εμφανής ενώ το δέρμα χλομιάζει και είναι κρύο στην αφή. Το δέρμα αποκτά ραβδώσεις ενώ γίνονται αισθητά με το άγγιγμα μεμονωμένα ή συγκεντρωμένα οζίδια που είναι επώδυνα.


ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ


* Κληρονομικότητα * Ορμόνες

* Μεταβολές στην κυκλοφορία * Λειτουργία του εντέρου

του αίματος

* Στάση του σώματος * Υποδήματα – ένδυση

* Άγχος * Κάπνισμα

* Κατανάλωση ζάχαρης * Κατανάλωση λίπους



ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ


• Όχι έκθεση στον ήλιο ή σε σολάριουμ για τουλάχιστον τρεις μέρες πριν εξέταση!

• Να μην υπάρξει τοποθέτηση κρέμας ενυδατικής ή άλλης μορφής πάνω στο εξεταζόμενο δέρμα!


ΘΕΡΑΠΕΙΑ


• Ανάλογα με το στάδιο κυτταρίτιδας κάνουμε την κατάλληλη διατροφή και παρατηρούμε την εξέλιξη της!